LaCava, rzemieślnicza palarnia kawy zlokalizowana w Wolicy, niedaleko Janek, obchodzi w maju swoje 13-te urodziny. Jej twórcą i właścicielem jest pasjonat kawy Jacek Kotowski, a o jakość produktu dba Head Roaster i ekspert kawowy Alek Smęt. Sercem palarni jest piec znanej marki Probat, w którym wypalana jest kawa sprowadzana między innymi z plantacji z Brazylii, Etiopii, Kenii i nie tylko. W ofercie LaCava znajdziemy szeroki wybór kaw przygotowanych pod różne – zarówno tradycyjne jak i nowoczesne – metody parzenia. Do wyboru są klasyczne kawy pod espresso jak również propozycje bardziej wyszukane – z różnorodnym profilem sensorycznym np. Colombia Santa Ana wyróżniająca się kakaowym aromatem pomieszanym z nutami czerwonego wina, przypraw korzennych i słodkich cytrusów. Na zaczynających przygodę z metodami alternatywnymi czeka specjalna seria BRU, która pozwala na określenie ulubionego profilu sensorycznego. Bardziej wymagający fani alternatyw – mogą skusić się na kawy Specialty, których ziarna wyszukiwane są przez właścicieli palarni na całym świecie. Kawę od LaCava możemy zamówić w sklepie online, ale także odwiedzić showroom w Wolicy, gdzie można napić się kawy, porozmawiać z ekspertami, a także kupić kawę do domu i biura.
Artykuł powstał we współpracy z palarnią kawy LaCava. Źródło zdjęć: LaCava.