Elementy to nowe miejsce otwarte niedawno w zabytkowym budynku Pałacu Czapskich przy Krakowskim Przedmieściu przez właścicieli restauracji Komu Komu, która działała z powodzeniem na warszawskiej Pradze. To restobar z kuchnią międzynarodową inspirowaną podróżami po świecie. Nazwa Elementy nawiązuje do miejsca łączącego elementy baru, restauracji i klubu, a także elementy kuchni z różnych stron świata. Szefową kuchni jest tu Marta Leśniewska, która jest jednocześnie współwłaścicielką lokalu.
Specjalnością lokalu jest japoński ramen. Zjemy tu shoyu i tantanmen ramen w wersji mięsnej i wegańskiej. Ramen z Elementów jest bogaty w dodatki, a każdy składnik przygotowany jest oddzielnie. W menu znajdziemy także autorskie wariacje klasyków kuchni azjatyckiej, takich jak dania kuchni tajskiej – pad thai z kurczakiem w teriyaki, pad thai z boczniakiem w ponzo czy wietnamskiej – bahn mi, dostępnych również w wersjach wegańskich. Po ostatniej kulinarnej podróży właścicieli do Wietnamu wkrótce w menu pojawi się kilka wietnamskich nowości.
Elementy to miejsce nie tylko na jedzenie. W nowoczesnych, kolorowych podziemiach, a także na dużym tarasie napijemy się piw kraftowych, zamówimy oryginalne drinki i mocktaile, a w weekendy możemy wpaść na imprezę z ambitnymi, młodymi artystami i dobrym nagłośnieniem. Wizytę w Elementach warto też połączyć z odwiedzinami w Galerii Salon Akademii Sztuk Pięknych.
Partnerem artykułu jest restobar Elementy. Źródło zdjęć: materiały prasowe restobaru Elementy.