W połowie września przy ulicy Kazimierzowskiej na Mokotowie swoje drzwi otworzyła Barceloneta – lokal z kuchnią hiszpańską specjalizujący się w tapasach. To kolejny lokal właścicieli Aura Baru, koktajl baru przy Hożej i restauracji Taka Tajka działającej na Mokotowie. Karta Barcelonety podzielona jest na tapasy (małe talerzyki), raciones (duże talerzyki), zupy, dania główne i desery. Możemy tu wybrać m.in. takie tapasy jak: chorizo z patatas bravas i okrą, krokiety z szynką serrano i salsą brava, kaszankę iberyjską z kozim serem i batatem czy bakłażana z ostrym sosem miodowym. Wśród dużych talerzyków znajdziemy m.in. kalmary po andaluzyjsku z aioli i salsą brava, ceviche z tuńczyka, mule marynowane w pomarańczach i warzywach, grillowany ozorek wołowy z chimichurri, grillowane boczniaki z cebulą, papryką i tartym serem czy pimientos de padron. Na danie główne zamówimy m.in. byczy ogon duszony w czerwonym winie i warzywach, ośmiornicę z grilla, antrykot wołowy czy doradę z pieca.
50995