Już za 2 tygodnie w San Sebastian odbędzie się 26 edycja międzynarodowego kongresu gastronomicznego San Sebastian Gastronomika 2024. Tegoroczny kongres startuje 7 października i potrwa do 9 października, odbędzie się w Centrum Kongresowym Kursaal. To najstarszy międzynarodowy kongres gastronomiczny na świecie. Na scenie w San Sebastian zaprezentują się hiszpańscy i międzynarodowi szefowie kuchni. Uczestnicy kongresu będą mogli wziąć udział w degustacjach, warsztatach i prezentacjach kulinarnych.
W tym roku wśród międzynarodowych prelegentów konferencji znaleźli się szefowie kuchni wyróżnieni gwiazdkami Michelin lub zajmujący wysokie pozycje na liście 50 Best Restaurants m.in.: Kristian Baumann (Koan, Kopenhaga), Fabien Ferre (La table du Castellet, Francja), Andrew Wong (A.Wong, Londyn), Virgilio Martínez (Central, Lima),Pía León (Kjolle, Lima), José Avillez (Belcanto, Lizbona) Tim Flores & Genie Kwon (Kasama, Chicago).
Nie zabraknie także gwiazd hiszpańskiej gastronomii takich jak: Joan Roca (El Celler de can Roca), Elena Arzak (Arzak), Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch (Disfrutar), Eneko Atxa (Azurmendi), Paco Morales (Noor), Andoni Ruiz Aduriz (Mugaritz) i wielu innych.
Koszt biletu na 3 dni kongresu to 250 Euro. Podczas kongresu San Sebastian Gastronomika w budynku Kursaal – odbędą się także targi gastronomiczne, w których weźmie udział ponad 150 wystawców.