Tydzień Kuchni Polskiej

cała Polska

WYDARZENIE

04 - 24 Listopad, 2024
Więcej szczegółów:

Tydzień Kuchni Polskiej – gdzie zjesz specjalne trzydaniowe menu?

Marta Glinka 10 listopada 2024

4 listopada rozpoczęła się szósta edycja Tygodnia Kuchni Polskiej. Celem wydarzenia, które potrwa do 24 listopada, jest podnoszenie świadomości rodzimych dań. W tym roku bierze w nim udział blisko 400 restauracji z całej Polski, ponad 40 z Warszawy i okolic w tym m.in: Ale Gloria, Syrena Irena, Cafe Mozaika, Jaś i Małgosia, Flora Caffe, Pyzy, Flaki Gorące!, Miąższ, Pod Samsonem, Studio Buffo, Wolna Europa, Alebosco czy Antresola.

Każda z restauracji przygotowała specjalne trzydaniowe menu inspirowane kuchnią polską w cenie 69 lub 99 zł. Podczas akcji będziemy mogli spróbować zarówno tradycyjnych dań kuchni polskiej takich jak żurek, grzybowa, kwaśnica, flaki, kaczka, kotlet schabowy, pierogi, gęś owsiana, flaki, golonka jak i polskich dań w nowoczesnej odsłonie np. tatara z marchewki z marynowanym imbirem, wędzonego węgorza z wiejską śmietaną, carpaccio z rzepy i kawiorem pstrąga, tatara z pomidorów czy kaszankę z foie gras z konfiturą z zielonych pomidorów. Pełną listę restauracji oraz dań, których możemy skosztować w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej znajdziecie na stronie wydarzenia, tam też można zarezerwować stolik w wybranej restauracji.

W tym roku bohaterami Tygodnia Kuchni Polskiej są regionalne symbole takie jak: Syrenka warszawska, krakowski Lajkonik, poznańskie Koziołki czy Krasnale wrocławskie. W ten sposób organizatorzy akcji chcieli podkreślić znaczenie lokalności oraz tradycji poszczególnych regionów Polski. Akcja organizowana jest od 2018 roku w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne przez sieć hurtowni MAKRO Polska.

Partnerem artykułu jest Makro Polska, źródło zdjęć: materiały prasowe Makro + zdjęcia własne

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *