W Polsce Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez ciast i wypieków. Cukiernia La Bomboniera, stworzona przez Włocha Pasquale Melillo, proponuje urozmaicenie świątecznego stołu o włoskie słodkości.

Tak jak rodowici Włosi będziemy mogli postawić na świątecznym stole Panettone, czyli pochodzącą z Mediolanu puszystą babę drożdżową wypełnioną kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową, bakaliami czy czekoladą.

W świątecznym menu La Bomboniery znajdziemy też eklery i bigne z parzonego ciasta wypełnione różnorodnymi kremami – czekoladowym, pistacjowym, chantilly czy mango. Na Święta doskonale sprawdzą się cannoli siciliani z kremem na bazie oryginalnej włoskiej ricotty. W ladach cukierni kuszą też deliziosi (kruche ciasteczka przekładane kremem kawowym, posypane orzechami), millefoglie (wiórki ciasta francuskiego przekładane kremami z pistacji, czekolady i chantilly) oraz tartufo (ciasto obsypane kakao i wypełnione kremem zuppa inglese). Święta po włosku mogą osłodzić także bezy w wersji klasycznej, kakaowej, orzechowej i cynamonowej. Jest też tradycyjne tiramisu, czekoladowy mus imperiale, a także krem bavarese. Dla tych, którzy nie tolerują mąki pszennej La Bomboniera przygotowała ciasto caprese na bazie mąki migdałowej w dwóch wersjach – czekoladowej i cytrynowej.

La Bomboniera działa w dwóch lokalizacjach: na Ursynowie przy ulicy Wąwozowej i w Śródmieściu w Alei Solidarności.

La Bomboniera baba

GDZIE: 
La Bomboniera Kabaty, ul. Wąwozowa 18, Warszawa
La Bomboniera Śródmieście, Al. Solidarności 82, Warszawa

TELEFON: 
Wąwozowa: 575 49 88 58
Al. Solidarności: 516 069 903

STRONA INTERNETOWA: Facebook

La Bomboniera wnętrze cukierni

Artykuł powstał we współpracy z cukiernią La Bomboniera