Atelier Amaro to autorski projekt znanego szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro, który w swojej restauracji proponuje gościom dania kuchni polskiej, oparte na sezonowych produktach dostarczanych bezpośrednio od lokalnych producentów. Znajdziemy tu smaki niespotykane gdzie indziej, takie jak szyszka, pasternak, dzika róża, tatarak i wiele innych. Wraz z mniej lub bardziej znanymi polskimi produktami tworzą one innowacyjne w formie, smaku i wyglądzie połączenia. W restauracji nie ma stałej karty, za każdym razem trafimy na nowe degustacyjne menu w trzech opcjach cenowych w zależności od ilości serwowanych dań. Atelier Amaro otrzymało w tym roku pierwszą Wschodzącą Gwiazdkę przewodnika Michelin, co oznacza duże prawdopodobieństwo otrzymania prawdziwej gwiazdki w kolejnym roku.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
Adres: ul. Agrykola 1
Telefon: 22 628 57 47
Godziny otwarcia: lunch: wt-piąt. 12:00-14:30, kolacja: pon-sob. 18:00-22:30
Strona internetowa: atelieramaro.pl
Rodzaj kuchni: polska w nowoczesnym wydaniu, molekularna
Średnie ceny: 145 / 220/ 280 za osobę (za 3 /5/ 8 dań)
Menu specjalne: lunch 65 zł za 2, 85 zł za 3 i 120 za 5 dań.
Klimat / Atmosfera: elegancko
Dzielnica: Śródmieście
Ogródek letni: jest
RECENZJE BLOGERÓW (10)
Eddy Warman (maj 2012) – jez. hiszpański / video
Coś Niecoś (maj 2012)
Podróże i Smak – Piotr Konstantinow (kwiecień 2012)
Kuchennymi Drzwiami (styczeń 2012)
Niebo w Gębie (styczeń 2012)
Na Kruchym Spodzie (grudzień 2011)
Latające Talerze (październik 2011)
.
MEDIA ONLINE I DRUKOWANE (4)
Gazeta Kraków – W. Nowicki (czerwiec 2012)
Finelife (2011)
Warsaw in Your Pocket – jez angielski
Pokaż Warsaw Foodie na większej mapie
Jedna odpowiedź do “Atelier Amaro”
lunch za 65 pln brzmi smacznie sprawdze jak smakuje.dziekuje