Atelier Amaro

Foodie R 30 września 2012

Atelier Amaro to autorski projekt znanego szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro, który w swojej restauracji proponuje gościom dania kuchni polskiej, oparte na sezonowych produktach dostarczanych bezpośrednio od lokalnych producentów. Znajdziemy tu smaki niespotykane gdzie indziej, takie jak szyszka, pasternak, dzika róża, tatarak i wiele innych.  Wraz z mniej lub bardziej znanymi polskimi produktami tworzą one innowacyjne w formie, smaku i wyglądzie połączenia. W  restauracji nie ma stałej karty, za każdym razem trafimy na nowe degustacyjne menu w trzech opcjach cenowych w zależności od ilości serwowanych dań. Atelier Amaro otrzymało w tym roku pierwszą Wschodzącą Gwiazdkę przewodnika Michelin, co oznacza duże prawdopodobieństwo otrzymania prawdziwej gwiazdki w kolejnym roku.

Atelier Amaro

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Adres: ul. Agrykola 1

Telefon: 22 628 57 47

Godziny otwarcia: lunch: wt-piąt. 12:00-14:30, kolacja: pon-sob. 18:00-22:30

Strona internetowa: atelieramaro.pl

Rodzaj kuchni: polska w nowoczesnym wydaniu, molekularna

Średnie ceny: 145 / 220/ 280 za osobę (za  3 /5/ 8 dań)

Menu specjalne: lunch 65 zł za 2, 85 zł za 3 i 120 za 5 dań.

Klimat / Atmosfera: elegancko

Dzielnica: Śródmieście

Ogródek letni: jest

 

RECENZJE BLOGERÓW (10)

Tasty Colours (lipiec 2012)

Eddy Warman (maj 2012) – jez. hiszpański / video

Coś Niecoś (maj 2012)

Podróże i Smak – Piotr Konstantinow (kwiecień 2012)

Minta Eats (marzec 2012)

Kuchennymi Drzwiami (styczeń 2012)

Niebo w Gębie (styczeń 2012)

Na Kruchym Spodzie (grudzień 2011)

Latające Talerze (październik 2011)

Eat Read (październik 2011)

.

MEDIA ONLINE I DRUKOWANE (4)

Gazeta Kraków – W. Nowicki (czerwiec 2012)

Polityka (maj 2012)

Finelife (2011)

Warsaw in Your Pocket – jez angielski


Pokaż Warsaw Foodie na większej mapie