GarMasz

ul. Kopernika 5Śródmieście, Warszawa
tel: 22 252 50 50

restauracja, sklep

Więcej szczegółów:

GarMasz – sklep, rzeźnik i restauracja w Rezydencji Foksal

Joanna Mróz 18 listopada 2018

Garmasz otworzył się trzy tygodnie temu w Rezydencji Foksal przy Kopernika 5. To  restauracja, sklep garmażeryjny i rzeźnik w jednym. Właścicielem i twarzą miejsca jest Piotr Pielichowski, znany z programu telewizyjnego MasterChef. Pielichowski zasłynął w tej lokalizacji już trzy lata temu, kiedy po długich negocjacjach i płaconym przez rok czynszu wspólnota rezydencji nie zgodziła się na otwarcie w niej restauracji, która ponoć obniżyłaby prestiż budynku. Pielichowski okleił więc lokal agresywnymi plakatami z informacjami o rychłym otwarciu Lumpexu.

Ta strategia musiała okazać się skuteczna, bo po trzech latach w Rezydencji Foksal powstał Garmasz. Specjalnością miejsca jest sezonowana wołowina. Zjemy tu skomponowany przez siebie tatar – wybierzemy mięso, dodatki (wśród nich nawet kawior i foie gras). Poza tatarem w karcie jest także m.in. markela z galaretką cytrynową, kalmar z puree z kimchi, kurczak z truflą i sosem maślankowym, a także steki z różnego rodzaju wołowiny. Mięso sezonowane jest na miejscu. Do kupienia na miejscu są też wędliny, sery i niestandardowa garmażeria.