Opasły Tom, restauracja Kręglickich działająca przez 7 lat przy ulicy Foksal, przeniosła się do nowej, większej lokalizacji. Nowy, dwu-poziomowy lokal przy Wierzbowej jest większy niż poprzedni, ma dwukrotnie więcej miejsc dla gości i trzy razy większe zaplecze. W lokalu, który zajmuje, na przełomie XIX i XX wieku mieściła się popularna restauracja Oaza. Szefową kuchni restauracji jest Flavia Borawska, pierwsza rezydentka Opasłego Tomu przy Foksal. Flavia, zgodnie z nową filozofią miejsca, będzie zapraszała do współpracy innych szefów kuchni – rezydentów, którzy będą się regularnie zmieniali, każdy z nich będzie gotował do 3 miesięcy. W restauracji będą dostępne regularnie dwa menu degustacyjne, a także dania a la carte. Pierwszą rezydentką Opasłego Tomu w nowej lokalizacji jest Maria Przybyszewska specjalizująca się w kuchni wegańskiej. W aktualnym menu restauracji znajdziemy m.in. selera pieczonego w soli, fasolę wrzawską z suską sechlońską, consomme borowikowe z uszkami z gęsiną, schab z dzika, kopytka dyniowe czy konfitowane udko kacze.
źródło zdjęcia: restauracja Opasły Tom