Wraz z początkiem wiosny restauracja Na Bałkany wprowadziła nowe menu inspirowane długimi bałkańskimi biesiadami nad brzegiem morza. Nowa karta wypełniona owocami morza przenosi nas nad słoneczne wybrzeża południa Europy i przypomina wakacje na Bałkanach. Zjemy tu ośmiornicę na masełku, kalmary po dalmacku faszerowane wędzonym serem i pieczoną papryką, mule w sosie winno maślanym czy sałatkę z panierowanymi kalmarami. Jeśli chcemy skosztować wielu różnych darów morza podczas jednej wizyty możemy skusić się na Bałkańską ucztę z owoców morza, która idealnie nadaje się do dzielenia. W ramach uczty zjemy mackę ośmiornicy, mule, krewetki, kalmary, faszerowane baby kalmary w sosie winno-maślanym, a także małże, kalmary i krewetki w chrupiącej panierce podane z trzema różnymi sosami.
W karcie nie zabrakło także innych dań do dzielenia się z przyjaciółmi – Balkan grill dla dwojga z różnymi rodzajami mięsa (m.in. pljeskavica, cevap, kiełbaska jagnięca, boczek), a także bałkańskie mezze czyli zestaw przekąsek. W nowym menu restauracji Na Bałkany pojawiły się także nowe dania wegetariańskie takie jak sznycel z bakłażana w panko z sosem jogurtowym i granatem, krem paprykowo-pomidorowy czy czarne linguini z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami, miętowym pesto i sosem Martini. Dania z nowego menu idealnie łączą się z bałkańskimi winami i rakiją. Restauracja Na Bałkany od niedawna zaprasza do pierwszego w Polsce Rakija Baru, w którym napijemy się różnych rodzajów tego trunku serwowanych w shotach oraz w koktajlach.
Partnerem artykułu jest restauracja Na Bałkany. Źródło zdjęć: materiały restauracji.