Deserownik to nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książek poświęconych kulturze kulinarnej Japonii, Korei i Finlandii, a także bloga kulinarnego Kuchniokracja. Tytuł książki pochodzi od nazwy mebla służącego kiedyś do wystawiania deserów oraz innych wypieków. W książce znajdziemy 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, a także 15 felietonów poświęconych historii i pochodzenia potraw i produktów. Deserownik to przepisy na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania pasujące zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, kulturoznawca i autorka nagradzanych książek (m.in.: „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Tradycje kulinarne Finlandii”). Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne.