Deserownik

Deserownik – nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek

Marta Glinka 28 maja 2019

Deserownik to nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książek poświęconych kulturze kulinarnej Japonii, Korei i Finlandii, a także bloga kulinarnego Kuchniokracja.  Tytuł książki pochodzi od nazwy mebla służącego kiedyś do wystawiania deserów oraz innych wypieków. W książce znajdziemy 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, a także 15 felietonów poświęconych historii i pochodzenia potraw i produktów. Deserownik to przepisy na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania pasujące zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, kulturoznawca i autorka nagradzanych książek (m.in.: „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Tradycje kulinarne Finlandii”). Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne.

Deserownik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *