Długo oczekiwana druga restauracja Hotelu Warszawa (po Warszawskiej) otwiera się dzisiaj. Szóstka mieści się na szóstym piętrze hotelu w historycznym budynku Prudential i ma piękny widok na okolicę Pl. Powstańców Warszawy. Miejsce działa jeszcze w formule soft opening. Tutejsze menu ma się często zmieniać. Szefem kuchni – podobnie jak całego Hotelu Warszawa – jest Dariusz Barański. Z otwartej na restaurację kuchni szef wraz z asystentem serwują dania bazujące na warzywach i wołowinie (w karcie restauracji Warszawskiej znajdziemy głównie wieprzowinę).
Dania Szóstki są sezonowe, oparte na produktach pochodzących od zaufanych dostawców – warzywa pochodzą m.in. z Fortecy i z Gospodarstwa Majlertów. W pierwszym, krótkim menu znajdziemy 4 przystawki (m.in. Smażone ziemniaki z czarnym czosnkiem (21zł), Młode marchewki z domową ricottą i masłem (37zł), Tatar wołowy w taco z liściem buraka (42zł)), 5 dań głównych (m.in. Białe szparagi w cieście brik z orzechami włoskimi i gorczycą (37zł), Młode ziemniaki z ikrą szczupaka i szczawiem (41zł), Żeberka wołowe z czarnym czosnkiem (85zł)), 2 desery (Białe szparagi z ziarnami słonecznika (33zł), Szczaw z miętą ((32zł)). Menu degustacyjne warzywne kosztuje 180zł, a warzywno-mięsne 230zł.
RECENZJE BLOGERÓW