Restauracja Warszawska w Hotelu Warszawa

Plac Powstańców Warszawy 9Śródmieście, Warszawa
tel: 22 470 03 00

restauracja

Więcej szczegółów:

Restauracja Warszawska – szef Dariusz Barański w Hotelu Warszawa

Foodie F 6 listopada 2018

W poniedziałek otworzył się remontowany od kilku lat Hotel Warszawa w słynnym historycznym budynku Prudential przy Placu Powstańców Warszawy. Jest to pięciogwiazdkowy hotel należący do Grupy Likus Hotele i Restauracje. Hotel docelowo będzie miał dwie restauracje, ale pierwszej kolejności otworzyła się Restauracja Warszawska na poziomie -1 hotelu. Szefem kuchni Restauracji Warszawska i Executive Chefem całego hotelu jest Dariusz Barański, związany z Grupą Likus od lat, do niedawna szef kuchni restauracji Concept 13. Tutejsza kuchnia jest kuchnią produktu, z dużym naciskiem na produkt lokalnie polski. Szef kuchni nazywa swoje jedzenie „czytelnym jedzeniem dla ludzi”. Restauracja ma 100 miejsc siedzących, w jej wystroju wykorzystano oryginalne historyczne fundamenty konstrukcyjne, do których dokopano się podczas prac renowacyjnych.

Miejsce czynne jest od wczesnych godzin rannych (7:00) i w pierwszej części dnia serwuje śniadania. Co ciekawe, nie będzie tu klasycznego hotelowego bufetu, a goście dostaną deskę z 7-9 pozycjami. Znajdą się na niej sery, własne wędliny, jogurt, owoce, warzywa, domowe pikle, dżem i twaróg na słodko lub słono, a także domowej roboty lemoniada chmielowa, kwas chlebowy i sok ze świeżych owoców. Dodatkowo dostępna też będzie karta 4-5 dań ciepłych jak smażony boczek z jajkami, owsianka z 26 ziaren, czy domowej roboty biała kiełbasa z gorczycą.

Restauracja Warszawska ma swoją własną dojrzewalnię mięs, w menu znajdziemy więc deskę wędlin własnej roboty takich jak boczek, lardo, metkę wieprzową, kiełbasy długo dojrzewające typu salami. Co ciekawe, wędliny przygotowywane są ze świń rasy Puławska i Mangalica hodowanych specjalnie na potrzeby miejsca 100km pod Warszawą.

Na lunch (start o 12:00) od przyszłego tygodnia ma funkcjonować skrócona karta, a do tego danie dnia. Szef Barański wykorzysta w tej sprawie grilla z otwartym ogniem, z którego podawać będzie przykładowo porcję nogi jagnięcej grillowanej danego dnia. Do tego serwowane będą proste dodatki jak frytki, ziemniaki, czy surówka z marchewki z rokitnikiem.

W karcie głównej Restauracji Warszawskiej znalazły się przekąski (chrupki z kurczaka, biała fasolka z ziołami i cytryną, selekcja wędlin), talerze – dania „do podziału” (m.in. rilette wieprzowe, marynowany węgorz z miętą, pasztetówka grzybowa, pierogi z pikantną metką wieprzową, sznycel wieprzowy z sosem tatarskim), dodatki (m.in. słodko kwaśne ogórki zielone, pieczony por z sosem maślanym, koper włoski z gruszką i lardo), a także desery (m.in. napoleonka z kremem maślanym i pigwą, pączki z kremem kminkowym, domowej roboty kręcone lody mleczne z dżemem porzeczkowym i solą). Restauracja nie będzie miała menu degustacyjnego, chyba, że wyraźne zamówienie gości. Całe menu znaleźć można w naszej galerii zdjęć.