Do odwołania dla gości restauracje są zamknięte, a jedyna działalność jaka jest możliwa to zamówienia na wynos (z odbiorem osobistym) i w dostawie. W ostatnich tygodniach w branży sporo mówiło się o prowizjach, z jakimi restauratorzy muszą się liczyć, nawiązując współpracę z pośrednikami, świadczącymi usługi dostaw jedzenia. W odpowiedzi na to powstała nowa platforma do zamawiania jedzenia w Warszawie – www.wspieramgastro.warszawa.pl.
Poprzez platformę można zamawiać jedzenie z dostawą lub z odbiorem osobistym z warszawskich restauracji, które zdecydowały się na dołączenie do platformy. Na ten moment są to: Alewino, Beirut / Kraken, Bibenda, Bistro Charlotte, Cafe Bar Havana, Dziki Ryz, Forty, Jaipur, Kieliszki na Próżnej, Komu Komu, Kosmos, Kubek w Kubek Bistro, Mr. OH, Pełną Parą PoWiśle, Przegryź, Raj w Niebie, Śniadaniownia, Wozownia Bar, Sushi Maestro, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR i Youmiko Vegan Sushi. I z dnia na dzień dołącza się coraz więcej restauracji.
Dochód z zamawianych potraw w całości zasila konto restauracji. Koszty, jakie ponoszą restauratorzy, to miesięczny abonament w zależności od liczby zamówień. Dodatkowo, gdy liczba lokali na portalu Wspieram Gastro przekroczy 50, będzie obowiązywał niższy cennik za abonament. Więcej informacji oraz cennik można znaleźć na stronie inicjatywy.