Restauracja U Fukiera od 30 lat serwująca warszawiakom i turystom dania kuchni polskiej wprowadziła niedawno nowości w swojej karcie. W każdy weekend w godzinach 10:00 – 14:00 restauracja zaprasza na specjalne menu śniadaniowe zawierające sezonowe dania opracowane przez Magdę Gessler i szefa kuchni Patryka Burnickiego. W porannym menu znalazła się m.in. shakshuka z pieczoną papryką i pomidorami, omlet z zielonymi szparagami i szczypiorem, awokado z limonką faszerowane wiejskim twarożkiem, gorący gar Magdy Gessler z musztardą i chrzanem czy assiete domowych wędzonych wędlin serwowane z pieczywem i masłem. By uświetnić weekendowy poranek – do śniadania możemy zamówić kieliszek szampana Moët & Chandon za pół ceny.
W porze lunchu, od poniedziałku do piątku, szef kuchni proponuje nowe menu oparte na sezonowych produktach pochodzących od polskich dostawców. Trzydaniowe menu (przystawka, dania główne i deser) zamówimy tu w cenie 35 zł. W przykładowym menu znalazł się tatar ze śledzia lub botwinka z jajem, stek z rozbratela z sosem chimichurri i ziemniakami lub faworki z suma z aioli, a na deser różane semifreddo z białą czekoladą.
Śniadania i lunche U Fukiera możemy zjeść w letnim ogródku w sercu Starego Miasta, w patio kamienicy fukierowskiej czy w klimatyzowanych salach wewnątrz restauracji. Restauracja oferuje także dostawę swoich dań na terenie całej Warszawy.
Stworzona przez Magdę Gessler Restauracja U Fukiera od 30 lat serwuje tradycyjną polską kuchnię w historycznej kamienicy przy Rynku Starego Miasta. Jej dzieje sięgają początków XVI wieku, kiedy słynny handlarz winami Grzegorz Korab zbudował kamienicę, a w jej piwnicy otworzył skład z winami.
Szefem kuchni restauracji jest Patryk Burnicki, który ma 12 letnie doświadczenie w branży gastronomicznej, a swoją karierę rozpoczynał we Francji. Od 6 lat pracuje u boku Magdy Gessler tworząc wspólnie dania i kartę Restauracji U Fukiera.
Partnerem artykułu jest Restauracja U Fukiera. Źródło zdjęć: Restauracja U Fukiera