Nostalgia to jeden z kluczowych trendów kulinarnych od czasu rozpoczęcia pandemii. Coraz częściej i chętniej sięgamy do tradycyjnych dań kuchni domowej, w poszukiwaniu smaków i wspomnień dzieciństwa. Przysmak w przedwojennej kamienicy przy ulicy Lwowskiej to miejsce, które pozwala na powrót do smakowych wspomnień kuchni mamy czy babci. To jeden z najdłużej działających w Warszawie lokali gastronomicznych, który karmi kolejne pokolenia Polaków już od ponad 60 lat.
Od 30 lat Przysmak prowadzą dwie siostry – Wanda Wrzeszcz i Barbara Denkiewicz, które od poniedziałku do piątku stoją przy kuchni przygotowując obiady dla gości. Menu w Przysmaku nosi nazwę „Jadłospis”, jest codziennie zmieniane i ręcznie wypisywane na kartce z zeszytu w kratkę przez jedną z właścicielek. Znajdziemy w nim popularne dania kuchni polskiej w tym tradycyjne zupy (np. szczawiowa, grochówka na wędzonce, pomidorowa, ogórkowa czy kapuśniak), drugie dania (kotlet mielony z buraczkami, kapusta faszerowana, pieczeń wołowa, kopytka z kapustą zasmażaną, sztuka mięsa w sosie chrzanowym, pierogi z mięsem, pierogi ruskie, gulasz wołowy, kotlet schabowy) i różnorodne, tradycyjne dodatki (kapusta zasmażana, buraczki, kalafior).
Obecnie, podobnie jak cała gastronomia, lokal działa w formule „tylko wynosy i dostawy”. Nie jest im teraz łatwo, bo nie są hipsterską miejscówką, o której głośno w social mediach. Jeśli chcecie aby pani Wanda i pani Basia przez kolejne lata karmiły warszawiaków tradycyjnymi polskimi daniami – zamówcie ich dania na wynos lub z odbiorem osobistym by powrócić do kulinarnych wspomnień dzieciństwa.
Partnerem artykułu jest serwis Pyszne.pl, za pośrednictwem którego zamówicie dania z Przysmaku