Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata… w restauracjach w Galerii Mokotów

Marta Glinka 18 czerwca 2021

Po wielu miesiącach ograniczeń już nie możemy doczekać się podróży po świecie i odkrywania nowych kulinarnych destynacji. Nie musimy czekać jednak na urlop. W kulinarną podróż możemy wyruszyć od razu, bez kupowania biletów, bez testów i bez czekania. Na kulinarną podróż przez kontynenty zapraszają restauracje w Galerii Mokotów.

DO FRANCJI NA BAGIETKĘ, NALEŚNIKI I WINO

Smakową podróż dookoła świata zaczynamy od stolicy Francji. Śniadanie w stylu francuskim proponuje Monique Bakery and Wine. Przez cały dzień możemy skusić się na kanapkę na bazie świeżo wypieczonego pieczywa, francuski omlet, quiche, naleśnik na słodko czy słono. Do popołudniowego czy wieczornego spotkania przy francuskiej kuchni idealnie pasuje francuskie wino.

 DO WŁOCH NA PIZZĘ, MAKARONY I LODY

Ruszamy dalej w kierunku Włoch. Jako że kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni wśród Polaków, to warto zatrzymać się tu na dłużej i odwiedzić kilka różnych lokali. W Vapiano zjemy przede wszystkim to z czego słynie włoska kuchnia – świeże, domowej roboty makarony i pizze. Na przystawkę czeka tu bruschetta lub focaccia z oliwą i ziołami. Miłośników kuchni włoskiej zainteresuje risotto czy lasagna, a na deser – Tiramisu czy Crema di Fragola. W Pini Delikatesy i Grill możemy się skusić na talerz włoskich wędlin, carpaccio czy makarony. Popularne dania z Półwyspu Apenińskiego serwuje też rodzinna restauracja Fragola. W karcie znajdziemy m.in. makarony, sałatki  czy naleśniki. Na miłośników słodkości czeka szeroki wybór deserów. Specjalnością Fragoli są lody i kolorowe desery lodowe na bazie naturalnych składników – mleka, śmietany, belgijskiej czekolady, owoców.

DO  USA PO STEKI,  BURGERY  I TEX-MEX

Kolejny przystanek w naszej gastronomicznej podróży przez kontynenty to USA. A jak USA to przede wszystkim burgery  i steki, w których specjalizuje się restauracja Pini Delikatesy i Grill. Mięso, z którego są̨ przygotowywane dania, pochodzi od polskich dostawców i jest starannie wybierane przez właściciela restauracji.  Na steki zaprasza też restauracja Jeff’s. W karcie lokalu znajdziemy również popularne dania kuchni tex-mex, czyli połączenia kuchni z Teksasu z meksykańskimi specjałami, takie jak burgery, skrzydełka z kurczaka Buffalo wings, nachosy,  quesadille, fajitas.

DO JAPONII  NA  SUSHI, SASHIMI I RAMEN

Podróż kończymy w egzotycznej Japonii. Kucharze restauracji Tokyo Sushi to doświadczeni sushi masterzy, specjalizujący się w kuchni japońskiej. Zjemy tu sushi, ale także inne dania kuchni japońskiej np. sashimi, tatar z tuńczyka lub łososia, kaczkę, tuńczyka lub łososia w sosie teriyaki, czy owoce morza z warzywami w sosie czosnkowym. Sushi zamówimy też w Izumi Japanese Grill & Street Food. Restauracja zaprasza także na  sashimi, udon czy ramen. W menu można znaleźć także mniej znane dania kuchni japońskiej lub inspirowane Japonią, takie jak węgorz po japońsku, jagnięcina z miłorzębem japońskim czy smażona wieprzowina z imbirem.

Partnerem tekstu jest Galeria Mokotów, źródło zdjęć: Galeria Mokotów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *