da Luciano, restauracja z menu opartym na tradycyjnej kuchni włoskiej, otworzyła się w grudniu w Ursusie. Szefem kuchni jest tu Nestor Grojewski, który urodził się w Polsce, ale od najmłodszych lat wychowywał się w Rzymie. Doświadczenie zdobywał pracując przez wiele lat w restauracjach we Włoszech. Był także osobistym kucharzem reżysera Martina Scorsese na planie filmu „Gangi Nowego Jorku”. Gotował również dla takich gwiazd jak Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz czy Daniel Day-Lewis.
Wszystkie dania z rozbudowanej karty przygotowywane są z oryginalnych produktów sprowadzanych z Włoch. W karcie przystawek znajdziemy między innymi burratę ze świeżymi, czarnymi truflami, ośmiornicę z ziemniakami, tatar z pomidora z cukinią, zapiekany wędzony ser z oliwkami czy flaki po rzymsku. Zamówimy tu także deski wędlin i serów, makarony z różnych regionów Włoch, risotto, lasagnę czy pizzę garowaną przez 48 godzin. Na danie główne możemy wybrać na przykład ośmiornicę z grilla z sosem cytrynowym, krewetki argentyńskie z grilla, pieczoną doradę, okonia morskiego czy steki wołowe. Na miłośników mniej znanych włoskich dań czekają specjały z regionu Abruzzo – arrosticini. To szaszłyki z jagnięciny oraz grillowanej wątróbki wołowej.
Restauracja da Luciano to także miejsce, gdzie możemy zorganizować rodzinne spotkanie czy biznesowy lunch. Oprócz otwartej dla wszystkich przestrzeni lokal dysponuje oddzielną salą VIP, gdzie można zorganizować zamknięte spotkanie biznesowe lub rodzinną uroczystość. To miejsce przyjazne dzieciom, na które czeka sala zabaw.
Partnerem artykułu jest da Luciano. Źródło zdjęć: materiały prasowe da Luciano.