Gioia, nowa włoska restauracja, otworzyła się niedawno przy ulicy Oboźnej. Jej nazwa oznacza po włosku szczęście, radość i nawiązuje do konceptu lokalu, w którym właściciele chcą stworzyć atmosferę włoskiego „La Dolce Vita” (słodkie życie). Właścicielami restauracji są Włosi, a w kuchni gotują Carmine Carotenuto & Federico Ferru – kucharze pochodzący z południa Włoch. Do przygotowania dań wykorzystują produkty sprowadzane z Włoch takie jak owoce morza, ryby, bottarga, trufle czy krewetki z Mazara del Vallo. W menu lokalu znajdziemy włoskie dania w nowoczesnej odsłonie takie jak tapasy, burgery, makarony, pizze, owoce morza i ryby. Zjemy tu burgera z ośmiornicą, tatar z tuńczyka, spaghettone z bottargą z tuńczyka, tagliolini z białymi truflami. Gioia zaprasza także na pizze gourmet z jajkiem i truflami czy bakłażanem, łososiem i imbirem, wołowinę z grzybami, cielęcinę z ziemniakiem i czarnymi truflami czy ośmiornicę w różnych odsłonach. Dla lubiących kulinarne niespodzianki szef kuchni codziennie proponuje specjalne danie spoza karty.
Partnerem artykułu jest restauracja Gioia. Źródło zdjęć: restauracja Gioia