Tradycje Kulinarne Danii to nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książek poświęconych kulturze kulinarnej Japonii, Korei, Finlandii, Norwegii i Szwecji, a także bloga kulinarnego Kuchniokracja. W książce znajdziemy opowieść o duńskiej kulturze kulinarnej, która nie ogranicza się tylko do gwiazdek Michelin i menu degustacyjnych. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.
Książka Tradycje kulinarne Danii dostała w tym roku nominację do nagrody Gourmand World Cookbook Awards w dwóch kategoriach Nordic Cuisine (Kuchnia Nordycka) oraz Culinary Diplomacy (Dyplomacja Kulinarna).Partnerami książki są: Ambasada Królestwa Danii w Polsce, Arctic Paper, Fundacja Bunkatura, Kuchniokracja, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych (w tym „Tradycji kulinarnych Finlandii”, „Tradycji kulinarnych Szwecji” oraz „Tradycji kulinarnych Norwegii”), zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.