„Tradycje kulinarne Polski” to nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek poświęcona kuchni polskiej obejmująca okres od czasów dawnych Słowian po współczesność. Książka jest dostępna w formie bezpłatnego ebooka, a także w wersji drukowanej w limitowanym nakładzie. Znajdziemy w niej m.in. anegdoty, legendy, opowieści czy odniesienia do literatury i sztuki. Przeczytamy tu także o turystyce kulinarnej, kuchni sarmackiej czy kuchni regionalnej. Książka zawiera także 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Od nowego roku w ramach projektu ruszą także spotkania w różnych częściach Polski oraz podcast.
Książkę można pobrać bezpłatnie ze strony Fundacji Bunkatura – https://bunkatura.pl/tradycje-
Autorka książki – Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest badaczką kultury kulinarnej, a także kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Jest laureatką wielu nagród kulinarnych w tym: Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.
Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Polskiej Wódki, Piekarnia Cukiernia Grzybki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce.