W marcu przy ulicy Nieporęckiej, niedaleko Centrum Koneser powstała nowa restauracja z kuchnią libańską – Fairouz. Nazwa lokalu pochodzi od imienia popularnej libańskiej piosenkarki. Za sterami w kuchni stanęło dwóch szefów kuchni pochodzących z Libanu: Mohamad Araji i Abd Taher. W karcie restauracji do wyboru jest długa lista zimnych i gorących przystawek (mezze) takich jak: baba ghanoush, muttabal (pasta z bakłażana), muhammara (pasta z pieczonej papryki), arayes (pita nadziewana z mięsem), ras asfour (jagnięcina z cebulą), soujouk (pikantne kiełbaski z warzywami). Oprócz mezze zjemy tu dania z grilla (np. szaszłyki z kurczaka czy koftę), pizze, manakish czyli tarty z mięsem czy serem, kanapki i sałatki. Do Fairouz możemy wpaść także na śniadania, w porannym menu znalazły się m.in. szakszuka, jajka sadzone, labneh czy fatteh.
52346
