Skrei czyli norweski dorsz zimowy wchodzi właśnie do menu kilkunastu restauracji w Warszawie. Skrei cieszy się wielkim uznaniem na świecie, uważany jest za najlepszą odmianę dorsza norweskiego. Ma białe, bardzo jędrne, dobrze umięśnione mięso i jest bardzo smaczny. Występuje w Norwegii i to tylko sezonowo – w okresie styczeń – kwiecień pojawiając się w tym czasie w menu wielu restauracji na całym świecie. W tym roku, w lutym i marcu można go skosztować także w warszawskich restauracjach. Poniżej znajdziecie listę wybranych restauracji, które przygotowały specjalne menu ze skreiem. Skrei w sezonie obecny będzie także w innych warszawskich restauracjach, szukajcie w kartach dań z tą wykwintną rybą. Jeśli chcecie przyrządzić rybę w domu, dorsza norweskiego możecie też kupić w Makro i wybranych sieciach detalicznych. Uważajcie na dostępność – ze względu na sztormy, nie zawsze będzie dostępny w restauracjach czy sklepach. Mamy nadzieję, że uda Wam się go skosztować. Oto gdzie i w jakieś formie można go zjeść.

skrei

12 RESTAURACJI W WARSZAWIE SERWUJĄCYCH SKREI

AleWino ul. Mokotowska 48, zjemy tu skrei z patelni na cieciorce z grzybami shitake i sosem tajskim.

Bibenda ul. Nowogrodzka 10 – zjemy tu skrei z patelni z pieczonymi warzywami lub innymi dodatkami

Brasserie Warszawska ul. Górnośląska 24 – zjemy tu m.in. pieczonego skrei z czarną soczewicą Belugą, Pak Choy i świeżymi ziołami

Der Elefant Pl. Bankowy 1 – zjemy tu dorsza norweskiego z grilla

Kieliszki na Próżnej ul. Próżna 12 – zjemy tu skrei z ziemniakami ze szczypiorkiem, surówką z kopru włoskiego i konfitowaną cytryną.

La Rotisserie ul. Kościelna 12

Mała Polana Smaków ul. Belwederska 13 – zjemy tu m.in. skrei z patelni z palonym ziemniakiem, kiełbasą dojrzewającą, szarą renetą i jarmużem

Merliniego 5 ul. Merliniego 5 – zjemy tu m.in. dorsza arktycznego skrei z gryczanym makaronem, warzywami i puree z kalafiora i selera.

Mielżyński Burakowska ul. Burakowska 5/7 – zjemy tu m.in. pieczony filet z dorsza norweskiego z puree z topinambura i przegrzebków

Mielżyński Czerska ul. Czerska 12 – zjemy tu m.in. skrei z  zieloną pszenicą, musem z czarnej fasoli  i sosem z mleka kokosowego i morwy; skrei w klarowanym maśle; pikantną zupę rybną ze skrei.

Nabo ul. Zakręt 8 – zjemy tu m.in. smażoną polędwicę z skrei serwowaną z czarną soczewicą Beluga, sosem berneńskim, duszonymi warzywami i prażonym kindziukiem.

Opasły Tom ul. Foskal 17 – zjemy tu m.in. skrei w zupie szafranowej, podawanej z grzankami z rouille.

 

RECENZJE BLOGERÓW 

Froblog – Let’s Skrei!

Restaurantica – Skrei już tu jest! Szlakiem dorsza norweskiego po Warszawie

Tasteaway – Dorsz zimowy Skrei zawitał do Warszawy. Gdzie go zjeść?

Tekst powstał przy współpracy z marką Norge i Norweskim Urzędem ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.