Dziś otworzyło się Bistro Eden – nowe wegańskie miejsce twórców Magazynu USTA (Moniki Brzywczy i Krzysztofa Kozanowskiego), gdzie szefem kuchni jest Michał Gniłka. Bistro Eden mieści się w modernistycznym Domu Funkcjonalnym (lokal po zamkniętej Kuchni Funkcjonalnej). W tutejszej szklarni w ogrodzie zrobić kwiatowe zakupy. Eden chce być miejscem na dobrą kawę z Czarnej Fali – parzoną klasycznie i alternatywnie i dobre naturalne wino od Naturalistów. Na śniadanie zjemy tu kokosową owsiankę z karmelizowanym bananem, słonym karmelem i pekanami lub domowe Muesli / granolę na mleku roślinnym. W menu głównym są m.in. grzanka z pate grzybowym, ceviche z grillowanej kukurydzy, laksa z rokitnikiem, tacos z boczniakami z grilla, eryngi a’la przegrzebki na polencie ze świeżej kukurydzy. A na deser zjeść można czekoladowy crème brulee lub lody waniliowe z czerwonym pieprzem, solonym karmelem i marakują. Wszystko podane jest w ceramice autorstwa młodych polskich ceramików, którą można tu także będzie kupić.
RECENZJE BLOGERÓW
Restaurantica.pl (lipiec 2019)
Madame Edith (styczeń 2019)
Anna Sudoł (sierpień 2018)
Rozkoszny (czerwiec 2018)