Dar Mounia, nowa restauracja z kuchnią marokańską otworzyła się w maju przy Hożej. Restaurację prowadzi marokanka, szefowa kuchni Mounia i jej mąż pochodzący z Włoch Maurizio. Zjemy tu autentyczną marokańskie dania na bazie tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dom Mouni jak tłumaczy się nazwę restauracji to połączenie smaków kuchni berberyjskiej, andaluzyjskiej i arabskiej. W menu stworzonym przez pochodzącą z Marakeszu Mounię znajdziemy marokańskie sałatki – zimne przystawki idealne do dzielenia się, briouates czyli krokiety z ciasta filo z różnymi nadzieniami czy zupy takie jak harira hamda i berber. Na danie główne możemy zamówić kuskus Dari z kurczakiem bio lub wegetariański, tagine z cielęciną albo kurczakiem i pastillę czyli ciasto filo z różnymi nadzieniami (kurczakiem, warzywami, rybą). W tygodniu w porze lunchowej restauracja zaprasza na 3-daniowe lunch menu w cenie 39 zł. Wieczorami możemy wybrać dania z karty albo zdecydować się na 5-daniowe menu degustacyjne (dania wybrane są przez szefową kuchni) w cenie 140 zł na osobę.
Recenzje na blogach