Zaangażowanie branży gastronomicznej w czasie epidemii koronawirusa

Marta Michalska 29 marca 2020

W ostatnim artykule pisałyśmy, w jaki sposób my – konsumenci, entuzjaści gastronomii, osoby, które lubią dobrze zjeść – możemy pomóc restauracjom i swoim ulubionym miejscu w tym czasie. Tym razem chcemy pochylić się nad inicjatywami, zainicjowanymi i prowadzonymi przez osoby pracujące w branży gastronomicznej, których celem jest niesienie pomocy lekarzom i personelowi medycznemu w walce o nasze zdrowie podczas trwającej epidemii, a także policjantom, strażakom, osobom starszym, bezdomnym, czy potrzebującym rodzinom.

 

#GastroPomaga – darmowe posiłki dla szpitali

Lokale gastronomiczne, zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami, do odwołania nie mogą prowadzić swojej działalności, poza dostawami do domu oraz realizowaniem zamówień na wynos z odbiorem osobistym. Mimo swojej trudnej sytuacji, restauracje włączyły się w pomoc pracownikom służby zdrowia. Tak powstała akcja #GastroPomaga, którą zapoczątkowała gdyńska restauracja Muszla, przekazując lekarzom i personelowi medycznemu Szpitala Miejskiego w Gdyni pizzę. Do akcji szybko dołączyły kolejne miejsca, a zasięg wykroczył poza Trójmiasto, obejmując kolejne miasta w całej Polsce.


#PosiłekDlaLekarza
 

Z inicjatywy Spontanicznego Sztab Obywatelski, Stowarzyszenia Niskie Składki, Fundacji Otwarty Dialog oraz Funduszu Obywatelskiego Rozwoju powstaje #PosiłekDlaLekarza – ogólnopolska akcja, która ma na celu zapewnienie posiłków dla pracowników służby zdrowia. Do akcji zgłosiło się (i wciąż zgłasza) wiele restauracji oraz firm cateringowych. Jest także możliwość wpłacania dobrowolnych składek na sfinansowanie posiłków dla lekarzy i personelu medycznego, a także pacjentów dotkniętych koronawirusem.

W ciągu kilku godzin, udało się zebrać ponad 26 tysięcy złotych, a w ciągu niecałego tygodnia do inicjatywy przyłączyło się prawie 500 restauracji. W momencie pisania tego artykułu zbiórka powoli zbliża się do 600 000 tysięcy złotych i wsparło ją ponad 10 tysięcy osób. Jeżeli jesteście zainteresowani wpłatą na rzecz inicjatywy – linkujemy do strony w serwisie zrzutka.pl.

 

Sygnał – Pogotowie Gastronomiczne Warszawa

Grupa zrzeszająca restauracje, które pro bono dostarczają jedzenie szpitali, stacji pogotowia ratunkowego, laboratoriów medycznych, a także policjantów i strażaków. Grupa uruchomiła także swoją kuchnię, w której kucharze będą gotować posiłki z produktów, które otrzymają od hurtowni, sklepów i bazarków.

Wciąż można też się zgłaszać do Pogotowia Gastronomicznego Sygnał. Na Facebookowej stronie inicjatywy jest formularz dla restauracji, które chcą dołączyć do akcji oraz dla kierowców, chcących się zaangażować w dostawy posiłków.

Od samego początku w Pogotowie Gastronomiczne Sygnał bardzo zaangażowana jest społeczność wietnamska, która przekazuje nie tylko potrawy, ale i materiały ochronne (rękawiczki, maseczki). Najnowszym pomysłem jest #VietOnTour, czyli foodtruck w którym serwowane jest jedzenie dla medyków pracujących na drugą zmianę. Działania i inicjatywy społeczności wietnamskiej w Polsce, wspierające służbę zdrowia, policjantów i osoby zaangażowane w walkę z koronawirusem, można śledzić na dedykowanej grupie na Facebooku oraz pod hashtagiem #VNJestesmyzWami. 

 

Zupy dla warszawiaków i #posiłkidlaSOR

Katia Roman-Trzaska, założycielka Szkoły Gotowania Dla Dzieci „Little Chef”, wraz z fundacją Samodzielność od Kuchni zorganizowały akcję #posiłkidlaSOR i zupy na czas epidemii. W ramach inicjatywy osoby zaangażowane gotują 50 litrów zupy dla seniorów, bezdomnych, czy zamieszkujących domy samotnej matki. Pomocą objęty jest także personel medyczny szpitala na Szaserów. Akcji towarzyszy zbiórka pieniędzy, którą wsparło niemal 500 osób i na ten moment udało się uzbierać ponad 37 tysięcy złotych. Jest także zapotrzebowanie na półlitrowe i litrowe słoiki, w których wydawane będą zupy (więcej informacji na stronie zbiórki).

 

Paczka Dobra

Szkoła na widelcu (fundacja założona przez Grzegorza Łapanowskiego) ruszyła z akcją Paczka Dobra. Paczka Dobra to inicjatywa mająca na celu wsparcie rodzin, które mają problem z dostępem do żywności. Paczka ma zawierać produkty do przygotowania 5 obiadów dla całej rodziny. Organizatorzy chcą pomóc 100 potrzebującym rodzinom. Każdy, kto chce wspomóc inicjatywę, może wpłacić darowiznę na stronie zbiórki. Na ten moment udało się uzbierać ponad 15 tysięcy złotych dzięki wpłatom od ponad 200 osób.

 

Spontaniczne inicjatywy lokali gastronomicznych

Banhmi Nam czy Yatta Ramen to przykłady inicjatyw dla osób pracujących w służbie medycznej. Na profilach Facebookowych tych miejsc pojawiły się wpisy z informacją o darmowych posiłkach dla lekarzy, czy pielęgniarek.

Restauracja Gruby Josek objęła swoją pomocą pracowników szpitali i stacji pogotowia ratunkowego oraz weteranów Powstania Warszawskiego. Akcja nosi nazwę „Obiady dla Bohaterów podczas epidemii” i podczas siedmiu dni pracownikom Grubego Joska udało się wydać ponad 700 ciepłych posiłków.

 

#WzywamyPosiłki

Ogólnopolska inicjatywa, która angażuje popularne sieci restauracji oraz kawiarni, firmy cateringowe, producentów napojów i żywności a także lokalne restauracje i punkty gastronomiczne. Akcja ma na celu dostarczanie posiłków oraz produktów do pracowników służby zdrowia, pracujących w czasie epidemii koronawirusa. Jak podają organizatorzy, do tej pory udało się dostarczyć ponad 30 000 posiłków. Więcej informacji na stronie akcji.

 

#PosiłekDlaSeniora

Grupa Warszawa (znana między innymi z takich miejsc jak Warszawa Powiśle, Syreni Śpiew czy Weles Bar) zainicjowała akcję #PosiłekDlaSeniora. Celem jest zadbanie o osoby starsze i zapewnienie im zbilansowanego, wartościowego posiłku. Dzięki wpłatom od darczyńców na zorganizowanej zbiórce można sfinansować posiłki dla seniorów, a jednocześnie wesprzeć pracowników gastronomii, pozostających bez pracy z powodu zamkniętych restauracji. Do tej pory udało się zebrać niemal 55 tysięcy złotych, a zbiórkę wsparło ponad 1 700 osób.

 

To tylko kilka z inicjatyw, jakie zostały podjęte w ostatnich tygodniach. W obszarze mediów społecznościowych można zauważyć, jak formują się kolejne grupy i akcje, ukierunkowane na współdziałanie oraz wzajemną pomoc. Niezwykle doceniamy działania branży gastronomicznej i chcemy w tych działaniach wspierać także ich.

Kilka pomysłów opisałyśmy w poprzednim artykule. Wspierać restauracje chcą także ich partnerzy, jak na przykład Too Good To Go. Twórcy aplikacji, dzięki której można uratować jedzenie ze sklepów, restauracji czy kawiarni przed zmarnowaniem, udostępnili nową opcję: WeCare – możliwość zakupu paczki z jedzeniem na wynos w regularnej cenie. Dochód ze sprzedaży paczek WeCare w całości trafia na konto restauracji. Więcej informacji można znaleźć na stronie aplikacji Too Good To Go.

Wspiera także aplikacja Finebite, w której pojawiła się możliwość zakupu voucherów na przyszłość, czyli do zrealizowania, gdy restauracje będą już mogły funkcjonować normalnie i obsługiwać gości na miejscu. Inną opcją pomocy są paczki dla szpitali – po opłaceniu „zawieszonego” posiłku, cały koszt zamówienia trafia do restauracji, a posiłek zostanie dostarczony do szpitala lub placówki medycznej.

Wszystkim wspierającym życzymy ogromu wytrwałości. Szacunek dla Was!