Niemal dwa lata temu na naszej stronie pojawił się wpis z serii 5 miejsc na … poświęcony warszawskim piekarniom. Branża nie śpi, a chlebowych zapaleńców nie brakuje. W ostatnich miesiącach móżna zauważyć coraz to nowe miejsca specjalizujące się w pieczywie – i bardzo nas to cieszy, bo nie potrafimy odmówić sobie chrupiącego chleba z masłem. I chociaż zestawienie zawiera zwykle 5 miejsc, to tym razem pozwoliłyśmy sobie na rozszerzenie go o dodatkowe, szóste miejsce.
RANO piekarnia rzemieślnicza (Stalowa 47) – do piekarni RANO najlepiej wybrać się właśnie rano. Wtedy można mieć pewność, że nie wyjdzie się z pustymi rękami. Piekarnia działa wraz z kawiarnią, z której można podglądać, jak powstają tutejsze wypieki. W asortymencie chleb pszenny (klasyczny, klasyczny z makiem, z sezamem, z owsianką) a także chleby żytnie z dodatkami. Oprócz pieczywa, Rano oferuje także bostocki, broche, czy chałki. Niektóre z pozycji są dostępne konkretnego dnia tygodnia, dlatego najlepiej śledzić profile społecznościowe piekarni po więcej informacji.
Pochlebnie (Solec 81b) – pracownia nieposiadająca własnego sklepu stacjonarnego i funkcjonująca jedynie na zasadzie odbiorów, po wcześniejszym zamówieniu. Zamawiać można za pomocą formularza Google, który jest dostępny na profilu na Facebooku piekarni. Oferta zmienia się w zależności od sezonu (można więc się załapać na chleb z na przykład z czosnkiem niedźwiedzim). Razem z pieczywem, można także zamówić wypieki z pracowni cukierniczej Montażownia. Odbiorów można dokonywać w czwartki, piątki i w soboty. Dostępna jest płatność wcześniejszym przelewem lub kartą płatniczą.
Cała w Mące (Krasińskiego 18c) – znana z Fortecy Kręglickich Monika Walecka otworzyła swoją piekarnię na Żoliborzu, nieopodal Placu Wilsona. Oprócz klasycznych chlebów pszennych i żytnich na zakwasie, mozna dostać tu między innymi chleb z miso, chleb z serem Bursztyn, cebulaki z ziemniakami i czarnuszką, czy bostocki na słodko.
Mąka i Woda / Supperlardo (Chmielna 13a) – znane na warszawskiej gastronomicznej mapie miejsca, serwujące pizzę, włoskie pasty, wędliny oraz salami, oferuje także sprzedaż swojego pieczywa na wynos. W ofercie chleby pszenno-żytnie, pszenno-orkiszowe i żytnie. Smakuje dobrze nie tylko z samym masłem, ale i z wędlinami spod szyldu Supperlardo. Istnieje także opcja zakupu mąki.
Kukułka x Wytwórnia Chleba Henryków (ul. Mokotowska 52) – oprócz słodkich wypieków, cukiernia z ul. Mokotowskiej w swojej ofercie ma także pieczywo z Wytwórni Chleba. Pieczywo robione jest na zakwasie. O aktualnie dostępne pieczywo w cukierni najlepiej pytać na profilach społecznościowych Kukułki.
Piekarnie Piwoński (Al. Jana Pawła II 38, ul. Leopolda Staffa 2, ul. Juliusza Słowackiego 45 lokal nr. 23) – działająca od ponad 60 lat piekarnia z Łomianek doczekała się kilku piekarni w Warszawie. Odwiedzając jedną z piekarni spod szyldu Piwońskich nie sposób przejść obojętnie obok dodatków do pieczywa (i nie tylko). Wegańskie sery od Wege Sióstr, hummus z restauracji Maghreb, śledzie, czy jajeczne pasty to tylko część z nich.
A jakie są Wasze ulubione piekarnie? Jakie dodalibyście do tego zestawienia?