NOWE MIEJSCA: W zeszłym tygodniu pisałyśmy na Warsaw Foodie o czterech nowych miejscach. Na Chmielnej otworzył się Mały Wojtek Bistro, miejsce nastawione przede wszystkim na drinkowanie z ofertą przekąskową. W Warszawie możemy od niedawna zjeść także Czebureki, nadziewane placki tatarskie, które można kupić w dwóch punktach na Mokotowie. Nowe miejsce dedykowane czekoladzie pojawiło się na Chmielnej. To pierwszy sklep sieci Karmello, która do tej pory rozwijała się głównie na południu Polski. Napisałyśmy również o otwartej niedawno winiarni Syrena Sklep & Bar, która została już sprawdzona i pozytywnie opisana przez Restaurantica.pl
OTWARCIE WKRÓTCE: Już niedługo na Chmielnej otworzy się trzeci lokal izraelskiej sieci barów kawowych: Aroma Espresso Bar. Lokale tej sieci otwarte na Kruczej i Krakowskim Przedmieściu cieszą się coraz większym powodzeniem Warszawiaków. Froblog i Restaurantica na swoich blogach polecały oryginalne i sycące śniadania w Aromie.
ZAMKNIĘCIE: Pod koniec lipca zamknięta została Dziecinada, klubokawiarnia dla dzieci i rodziców, która funkcjonowała w miasteczku Wilanów.
EVERGREEN: Do naszych kategorii dołączyłyśmy nową – evergreen czyli lokale, które istnieją już od jakiegoś czasu i trzymają dobrą jakość. W zeszłym tygodniu opisałyśmy w tej kategorii trzy lokale: Delikatesy Esencja, które co miesiąc zaskakują nowym menu opartym na sezonowych składnikach, Jung & Lecker to z kolei winiarnia z niemieckimi winami i często zmieniającym się menu. Pisałyśmy również o księgarni o zacięciu reporterskim połączonej z kawiarnią – Wrzenie Świata
MENU SEZONOWE: Nowe menu sezonowe wprowadziła ostatnio restauracja na Foksal Opasły Tom Piw
WYDARZENIA: Syrena Sklep & Bar zorganizował w zeszłym tygodniu degustację win z regionu Veneto pod nazwą Winna Syrena,
ZJEDZ TO: Warsaw Foodie poleciły Wam w ubiegłym tygodniu dwa dania, których nie można ominąć. Według nas warto zjeść Ośmiornicę w Mamma Marietta i Stek z polędwicy wołowej w Winkolekcji. Czy rzeczywiście warto? sprawdzcie sami…
PISZE SIĘ NA BLOGACH: Froblog odwiedziła światynię sera w Konstancinie – The House of Cheese Stara Papiernia, była także na nocnym bufecie w WarsAndSawa , a także odbyła podróż po smakach Portugalii w Grill. & Co, Restaurantica.pl zrelacjonowała kolejny bufet śniadaniowy – tym razem w Mito, czyli kawiarni księgarni i galerii w jednym. Opisała również wrażenia ze skandynawskiej restauracji Nabo i odwiedziła Petit Appetit, nową warszawską boulangerie. Minta Eats odwiedziła Secret Life Cafe, Nakarmiona Starecka napisała o Shabu Shabu, nowej azjatyckiej restauracji na Mokotowskiej, a na blogu Latające talerze pojawiła się recenzja żoliborskiej knajpy związanej z Zieniem – Chez Belier.