White One – restauracja schowana w podwórzu przy Koszykowej 47 z autorską kuchnią Pawła Chomentowskiego – wprowadziła niedawno wegańskie menu degustacyjne. W ramach pięciodaniowego menu (75zł) zjemy m.in. wegańską kaszankę ze skalopką z konfitowanej kalarepy i gruszką glazurowaną syropem z kwiatów z czarnego bzu; żurek na zakwasie orkiszowym z wędzonym ziemniakiem, suszonym podgrzybkiem i skórką z chleba razowego; czy filet z gotowanego selera w tempurze z amarantusa z czarną letnią truflą i musem z suszonych jabłek. Menu towarzyszyć mogą dobrane przez sommeliera wegańskie wina.
Poza wegańskim menu degustacyjnym White One proponuje gościom od początku swojego powstania menu w koncepcji białej karty, do której nawiązuje nazwa restauracji. Biała karta to degustacja – niespodzianka. Zamawiając tę propozycję, gość zna jedynie liczbę dań – siedem – reszta to element zaskoczenia. W restauracji zjemy również menu a la carte w którym znajdziemy dużą ilość ryb w których specjalizuje się szef kuchni.
Partnerem artykułu jest restauracja White One