Prof. Jarosław Dumanowski (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) i Magdalena Kasprzyk-Chevriaux (dziennikarka kulinarna) są autorami nowej książki o kuchni polskiej pt. Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Czarne. Jest rozmową o dwójki autorów podzieloną na części o historii, o utraconej różnorodności, o kuchennej globalizacji, o kuchni a religii, o kulinarnej hierarchii, o dietetyce i kuchennych rekonstrukcjach. Książka przekazuje historię w niezwykle ciekawy, lekki, często anegdotyczny sposób. Przypomina zapomniane, choć kiedyś rozsławiające kuchnię polską dania jak szczupak po polsku, zapomniane produkty jak manna polonica czy ber. Historię szczeżui doczytajcie sami. Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej kupić można w wielu księgarniach, m.in. tutaj. Oficjalna cena 49,90zł, w sklepach internetowych można kupić tę pozycję sporo taniej.