The Farm

ul. Mokotowska 8Śródmieście, Warszawa
tel: 725 320 420

restauracja

Więcej szczegółów:

The Farm – sezonowa kuchnia z produktami z Warmii i Mazur

Foodie R 12 września 2019

The Farm to nowa restauracja otwarta na początku lipca w zabytkowej kamienicy przy ulicy Mokotowskiej naprzeciwko Teatru Współczesnego. Kuchnia restauracji oparta jest na produktach pochodzących głównie z Warmii i Mazur m.in. z własnego gospodarstwa położonego na skraju Puszczy Boreckiej, a także od zaufanych dostawców z tamtych okolic. Wśród składników dań znajdziemy m.in. sery od Thorstena, owoce i warzywa z Tłokowa, mąkę od Warmińskich Chłopów Bosych. Z własnej hodowli pochodzi serwowana w restauracji sezonowana wołowina mięsnej rasy Aberdeen Angus, na miejscu w lokalu kucharze pieką chleb, a także przygotowują kiszonki i przetwory z warzyw (m.in patisony, fioletowa fasolka szparagowa, białe szparagi, sałata łodygowa, pomidory, liście botwiny, kalarepa, młode pędy sosny i wiele innych).

Szefem kuchni The Farm jest Krzysztof Chwiała, który zdobywał doświadczenie w restauracjach w Warszawie, na Mazurach, w Londynie, a także w Abu Zabi.  W stworzonej przez niego karcie znajdziemy np. domowe prosciutto z kaczki z białymi szparagami, mus z pstrąga z ogórkowym cannelloni, tatar z pomidora czy chłodnik z dyni hokkaido. Na danie główne możemy wybrać kotleciki jagnięce z bakłażanem, smażony filet z pstrąga, antrykot i policzek z sezonowanej wołowiny, szczupaka z młodymi karczochami, burgera z bułką wypiekaną na miejscu i wołowiną Aberdeen Angus czy risotto z serem Ermlander, kurkami i ziołową salsą.

Menu lokalu regularnie się zmienia dopasowując do dostępnych w danym sezonie produktów. Kartę napojów restauracji wyróżnia duży wybór win organicznych, bio i wegańskich. Zamówimy tu także regionalne alkohole – piwo Ukiel, pitne miody czy rzemieślniczy cydr Kwaśne Jabłko.

The Farm to nie tylko restauracja, ale  także delikatesy mięsne, w których kupimy m.in. steki, wędliny, sery owcze, krowie i kozie czy owcze jogurty. Wszystkie dostępne w delikatesach sezonowane steki możemy wybrać przy ladzie,  a następnie zjeść przygotowane na miejscu w piecu Josper opalanym drewnem. W porze lunchowej porcję mięsa z grillowanymi warzywami lub frytkami można tu zjeść już za nieco ponad 20 złotych.

Partnerem artykułu jest restauracja The Farm.