Foodie Week: Fenomenalna, Kalinowe Serce, 5 miejsc na steki

Marta Glinka 24 września 2012

NOWE MIEJSCA: Wraca moda na naleśniki. Fenomenalna Crepes & Cafe to nowa warszawska naleśnikarnia otwarta niedawno w Budynku Biblioteki Uniwersyteckiej. Mamy też wysyp miejsc z kuchnią z półwyspu Iberyjskiego. Na Grzybowskiej w miejscu dawnego Tapas Bar Cuatro Caminos otworzył się hiszpański tapas bar – Sol y Sombra. Nowa restauracja z kuchnią hiszpańską – Espana powstała  w dawnym budynku Giełdy Papierów Wartościowych. Na Ursynowie powstała Papalina, restauracja z kuchnią bałkańską, która wcześniej funkcjonowała pod nazwą Cevap. Nastała moda na kawiarnie lokalne, które coraz liczniej powstają poza centrum. Maciej Zakościelny otworzył w zeszłym tygodniu na Żoliborzu kawiarnię Kalinowe Serce, która działa w ramach fundacji Artystycznej im.Kaliny Jędrusik, o tej samej nazwie. Ente Cafe to nowa kawiarnia, która powstała ostatnio na Woli. Kawiarnia – restauracja z kuchnią skandynawską – Nabo funkcjonująca od początku sierpnia na Sadybie zdobywa coraz większą popularność i liczne recenzje na blogach i w mediach.

Warsaw Foodie Week

MENU SEZONOWE: W restauracji z kuchnią śródziemnomorską na Mokotowie – Punta Prima wprowadzono menu sezonowe. W roli głównej zagrają jesienne przysmaki – leśne grzyby, śliwki i dynia w różnych odsłonach.

WYDARZENIE: W sobotę w Smart Studio na Hożej odbyła się Staropolska Degustacja, na której można było posłuchać o historii Polskiej kuchni i posmakować specjałów przygotowanych według  przepisów sprzed wieków.

5 MIEJSC NA:  W ramach cyklu 5 miejsc na, tym razem polecamy Wam miejsca na steki, których jakość w Warszawskich restauracjach ostatnio znacznie się poprawiła. Jest już gdzie zjeść dobrze wybraną i przygotowaną wołowinę.

PISZE SIĘ NA BLOGACH: Froblog  zaczeła tydzień egzotycznie, zajadając ciak ciak w uzbeckiej restauracji Czojhona na Woli. Potem naszła ją ochota na naleśniki. Zaczęła od  Po Prostu Cafegdzie dostała danie przypalone wypełnione truskawkami z kompotu. Kontynuując poszukiwania naleśnika idealnego odkryła miejsce wypełnione kolorową energią, bujając się w hamaku w kawiarni Fenomenalna Crepes & CafeRestaurantica.pl   poczuła artystyczną duszę w nowej żoliborskiej kawiarni  Art Cafe, udowodniła także, że z dzieckiem można pójść nawet do tajskiej knajpy opisując Suparom Thai Food w kategorii Baby Menu. Z dalekiej Azji przeniosła się na chwilę na Bliski Wschód robiąc zamach na bufet lunchowy Tel-Aviv na Poznańskiej. Z Izraela pod eskortą wróciła do Polski odkrywając dania na ciepło i zimno w   Ciepło- Zimno, bistro z kuchnią polską na Ursynowie.

Nakarmiona Starecka  mało nie rzuciła się w przepaść po wizycie w czeskich knajpach. Na szczęście na ratunek skoczyła jej Monika z Gotuje bo lubi, dzięki czemu nadal będziecie mogli czytać barwne opowieści Stareckiej. Przeprowadziła także ekskluzywny wywiad z Gieno Miętkiewiczem czyli człowiekiem serem, a mowa była nie tylko o serach. Where’s The Food zrobił eko zakupy w nowym sklepie SAM-u czyli Kameralnego Kompleksu Gastronomicznego. Był też na salonach czyli w nowej restauracji Daniela Pawełka, Brasserie Warszawska zajadał się parfait z foie gras, kaczką Barbarie i deserem eton mess. Patelnią po głowie w ramach wielkiego testu burgerów odwiedzili Charlie Food & Friends , udali się także do Tamki 43 testując ulubione dania Fryderyka Chopina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *