NOWE MIEJSCA: W zeszłym tygodniu pisałyśmy o nowej małej włoskiej knajpce Mille Luci na Pradze Południe i nowym burger barze Warburger. Naszą uwagę zwróciła także Akademia Dobrego Smaku Miele a la Carte, która od października rozpoczyna regularne warsztaty kulinarne.
ZAMKNIĘCIA: Ze smutkiem informowałyśmy o zamknięciu Syrena Wine&Bar. Małe pocieszenie po tej stracie to organizowana przez Syrenę wyprzedaż wszystkich zapasów win.
WYDARZENIA: Sobota 29.10 obfitowała w wydarzenia. W Parku Szczęśliwickim odbywały Integracyjne spotkania kulinarne, w ramach których m.in. Slow Food organizował warsztaty jadalnych robaków. W tym samym dniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kawy, który można było uczcić m.in. w WakeCup Cafe.
NOWE MENU: Hotel Sheraton zaprezentował Sheraton Social Hour z winami klasy premium dostępnymi na kieliszki, a Enoteka wprowadziła sezonowe menu grzybowe.
MODNE MIEJSCA: Wzięłyśmy pod lupę dwa modne miejsca: Lokal Bistro na Krakowskim przedmieściu, które doczekało się 11 opisów blogerów i mediów oraz Atelier Amaro, słynną jedyną polską wschodzącą gwiazdkę Michelin, opisaną w sumie przez 14 źródeł.
5 MIEJSC NA: W zeszłym tygodniu wybrałyśmy i polecałyśmy Wam 5 boulangerie, czyli francuskich piekarni i kawiarni.
EVERGREEN: Do naszej kolekcji evergreenów dorzuciłyśmy Słonego, stand-up bar ze sznytkami.
PISZE SIĘ NA BLOGACH: Restaurantica sprawdzała zapachy piecyka w Pachnącym piecyku, oceniała reakcję Cafe Lorenz na dzieci, w dalszym ciągu poszukiwała Tajlandii w Warszawie, tym razem w Fusion Perfect, doceniała też design i kuchnię w CZARNA.bar. Fro podziwiała uliczkę Palermo w Mille Luci na prawym brzegu Wisły, gdzie przepadła do końca tygodnia. Ósme Smaki zajadały się warzywami od Pana Ziółka. Where’s The Food najpierw poszedł na burgera do Warburgera, potem pisał o degustacjach win, a na koniec polecał Kobiety Pistolety na weekend. Nakarmiona Starecka zjadła zapewne zabawny lunch w Sketchu, a następnie tak się zachwyciła jądrami w Solec 44, że postanowiła tam wrócić na szpik i ogon. Minta Eats przyglądała się od kuchni Policzkom Roberta Trzópka z Tamka 43.