Na fali rosnącej mody na kuchnię polską, pojawia się także coraz więcej miejsc, dzięki którym znowu możemy być dumni ze schabowego. Przestaje on być smutną podeszwą, nabiera soczystości i chrupkości panierki. Pretenduje do fantastycznego kandydata zarówno na niedzielny obiad, jak i kolację w tygodniu. Oto nasze ulubione miejsca na schabowego.
5 MIEJSC NA SCHABOWEGO
- Schabowy (ul. Obrzeżna 1) – nie sposób nie zacząć tego zestawienia od miejsca, które schabowego ma nawet w nazwie! Tu zjemy aż trzy rodzaje schabowego. Różnić się będą gatunkiem mięsa, z którego są przyrządzane. Poziom podstawowy to klasyczny schabowy z kością (26zł) z surówką, poziom wyższy to Schabowy z wieprzowiny Złotnickiej (32zł) Najbardziej ‘wypasiona’ wersja schabowego w Schabowym jest przygotowywana z mięsa świni rasy Mangalica (42zł). To specjalna rasa węgierskiej świni domowej charakteryzująca się wysoką zawartością tłuszczu, znakomitym smakiem i ponoć niższą zawartością cholesterolu. Na schabowego idealna!
- Warszawska (Plac Powstańców Warszawy 9) – soczysty sznycel wieprzowy z sosem tatarskim (58zł) w znakomitej panierce i pięknych wnętrzach jednego z najbardziej ekskluzywnych hoteli w Warszawie? Tak, to właśnie tutaj. Jeśli chcecie zjeść sznycla, który wyszedł spod rąk znanego szefa kuchni Dariusza Barańskiego, odwiedźcie Warszawską. Świnie na sznycla hodowane są specjalnie dla tej restauracji ok. 100km pod Warszawą.
- Mokolove (ul. Rożana 14) – jedno z miejsc, które specjalizuje się w polskiej domowej kuchni. Szef kuchni Łukasz Pacewicz przez wiele lat pracował jako sous chef w jednej z najlepszych restauracji w Polsce – Nolicie. Dziś swoje umiejętności przekłada na domową polską kuchnię. Chrupiącego schabowego z kością podaje z zasmażaną kapustą i puree ziemniaczanym (37zł).
- Stary Dom (ul. Puławska 104/106) – na naszej liście nie może zabraknąć miejsca, które od lat specjalizuje się w polskiej kuchni i choć największym hitem jest tu tatar ‘oldskulowo’ przygotowywany przy stoliku gościa, to rzecz jasna menu Starego Domu nie byłoby pełne bez Schabowego z kostką (33zł).
- Żywiciel (Pl. Inwalidów 10) – żoliborski Żywiciel, w którym w zeszłym roku szefem kuchni został Piotr Ceranowicz, również nie pozostaje obojętny wobec schabowego. Zjemy tutaj klasycznego pokaźnych rozmiarów, soczystego Schabowego z kością smażonego na smalcu z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą (39zł).
A Wy gdzie najbardziej lubicie jeść kotleta schabowego?
Jedna odpowiedź do “5 miejsc na kotlet schabowy”
tylko hektor na świętokrzyskiej od lat