5 miejsc na kotlet schabowy

Foodie F 8 stycznia 2019

Na fali rosnącej mody na kuchnię polską, pojawia się także coraz więcej miejsc, dzięki którym znowu możemy być dumni ze schabowego. Przestaje on być smutną podeszwą, nabiera soczystości i chrupkości panierki. Pretenduje do fantastycznego kandydata zarówno na niedzielny obiad, jak i kolację w tygodniu. Oto nasze ulubione miejsca na schabowego.

5 MIEJSC NA SCHABOWEGO

  1. Schabowy (ul. Obrzeżna 1) – nie sposób nie zacząć tego zestawienia od miejsca, które schabowego ma nawet w nazwie! Tu zjemy aż trzy rodzaje schabowego. Różnić się będą gatunkiem mięsa, z którego są przyrządzane. Poziom podstawowy to klasyczny schabowy z kością (26zł) z surówką, poziom wyższy to Schabowy z wieprzowiny Złotnickiej (32zł) Najbardziej ‘wypasiona’ wersja schabowego w Schabowym jest przygotowywana z mięsa świni rasy Mangalica (42zł). To specjalna rasa węgierskiej świni domowej charakteryzująca się wysoką zawartością tłuszczu, znakomitym smakiem i ponoć niższą zawartością cholesterolu. Na schabowego idealna!
  1. Warszawska (Plac Powstańców Warszawy 9) – soczysty sznycel wieprzowy z sosem tatarskim (58zł) w znakomitej panierce i pięknych wnętrzach jednego z najbardziej ekskluzywnych hoteli w Warszawie? Tak, to właśnie tutaj. Jeśli chcecie zjeść sznycla, który wyszedł spod rąk znanego szefa kuchni Dariusza Barańskiego, odwiedźcie Warszawską. Świnie na sznycla hodowane są specjalnie dla tej restauracji ok. 100km pod Warszawą.
  1. Mokolove (ul. Rożana 14) – jedno z miejsc, które specjalizuje się w polskiej domowej kuchni. Szef kuchni Łukasz Pacewicz przez wiele lat pracował jako sous chef w jednej z najlepszych restauracji w Polsce – Nolicie. Dziś swoje umiejętności przekłada na domową polską kuchnię. Chrupiącego schabowego z kością podaje z zasmażaną kapustą i puree ziemniaczanym (37zł).
  1. Stary Dom (ul. Puławska 104/106) – na naszej liście nie może zabraknąć miejsca, które od lat specjalizuje się w polskiej kuchni i choć największym hitem jest tu tatar ‘oldskulowo’ przygotowywany przy stoliku gościa, to rzecz jasna menu Starego Domu nie byłoby pełne bez Schabowego z kostką (33zł).
  1. Żywiciel (Pl. Inwalidów 10) – żoliborski Żywiciel, w którym w zeszłym roku szefem kuchni został Piotr Ceranowicz, również nie pozostaje obojętny wobec schabowego. Zjemy tutaj klasycznego pokaźnych rozmiarów, soczystego Schabowego z kością smażonego na smalcu z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą (39zł).

A Wy gdzie najbardziej lubicie jeść kotleta schabowego?