Walentynki 2022 – restauracje w Warszawie

Marta Michalska 8 lutego 2022

W tym roku Walentynki wypadają w poniedziałek, a to oznacza, że niektóre restauracje oferują specjalne walentynkowe menu nie tylko 14.02, ale przez cały weekend. Poniżej znajdziecie propozycje wybranych warszawskich restauracji, które w swojej ofercie mają specjalną selekcję dań, idealnych na kolację we dwoje.

Akademia Restauracja – przygotowała specjalne menu dla dwojga. Rezerwacji można dokonywać na dwie tury: 17:30 – 20:30 oraz 21:00 – 24:00. W menu w cenie 220 zł/os znajdziemy  takie pozycje, jak: ceviche z przegrzebków, consomme z perliczki, polędwica wołowa, dorsz skrei, wegetariański wellington z buraka, krem z fenkuła i inne.

alewino – specjalne menu dostępne będzie tylko 14.02. Wśród dań znajdziemy propozycje mięsne i wegetariańskie, jak na przykład agnolotti z krewetką lub z pietruszką i sosem szampańskim, czy jagnięcinę lub boczniaka mikołajkowego.

Aruba – można zdecydować się albo na set wszystkich dań (169 zł za dwie osoby) lub wybrać pojedyncze danie ze specjalnej walentynkowej karty. Specjalny set składa się z zimnej przystawki (melon z szynką parmeńską; 14,90 zł), ciepłej przystawki (zupa z owocami morza; 19,90 zł), dania głównego (pasta z krewetkami; 36,90 zł) oraz deseru (czekoladowy mus; 17,90 zł).

Artbistro Stalowa 52 – w cenie 300 zł za parę mamy możliwość zamówienia trzydaniowego menu z przystawką, daniem głównym i deserem do wyboru (na przykład tatar z tuńczyka, carpaccio z jelenia czy kotlety jagnięce). Istnieje możliwość zamówienia zestawu wegetariańskiego i wegańskiego lub na wynos). Rezerwacji można dokonywać do 10 lutego.

Bibenda obchodzi Walentynki przez 3 dni – od 12 do 14 lutego. W tym czasie funkcjonować będzie karta ze specjalnymi daniami, takimi jak ośmiornica z aioli, mule irlandzkie, koktajl krewetkowy oraz mus czekoladowy z wiśniami w bourbonie.

Bota Food  & Friends zaprasza na Walentynki 14.02, w ramach walentynkowego menu, dostępnego w wersji  mięsnej i wege, w cenie 99 zł za osobę znajdziemy m.in. zupę kokosową, tuńczyka na chałce, marynowaną cukinię w panko czy sernik z białą czekoladą.

Boscaiola Pizzeria – walentynkowe menu dostępne będzie od 12 do 14 lutego. Do wyboru goście mają pizzę salsiccią i ziemniakami lub z wędzonym łososiem i ricottą, bądź też bruschettę z krewetkami, a na deser przygotowano ciambella siciliana.

Dyletanci – walentynkowe menu degustacyjne obowiązuje od 12 do 14 lutego. Dla gości przygotowano między innymi zapiekane ostrygi, dzikiego turbota, comber jagnięcy z czarnym czosnkiem, rostbef wagyu i inne dania. Koszt kolacji to 350-450 zł za osobę.

Dziurka od klucza – menu walentynkowe to specjalna wkładka do karty, składająca się z dwóch przystawek (34-36 zł), dwóch dań głównych (31-51 zł), pizzy z musem z przegrzebków i krewetkami (46 zł) i dwóch past (46-52 zł). Wśród propozycji znajdziemy takie dania jak ravioli z krewetkami i cukinią, mule z orzechami laskowymi czy maczaron z krewetkami w pesto sycylijskim.

Elixir by Dom Wódki – szef kuchni Michał Szczęśniak przygotował walentynkowe menu degustacyjne, składające się z 4 dań w cenie 220 zł za osobę. Zjemy tu takie  dania jak comber jagnięcy, krem truflowy czy risotto z homarem. Specjalne menu obowiązuje od 11 do 14 lutego.

Gardens by Fort – walentynki potrwają tu od 11 do 14 lutego. Specjalny set menu degustacyjnego można wybrać z pairingiem win (349 zł za osobę) lub bez (249 zł za osobę). W skład zestawu wchodzi 5 dań – przystawka, zupa, dwa dania główne oraz deser. Zjemy tu m.in. mule ze szparagami, wołowina z selerem czy lucjan z marchwią.

Gruby Josek – Walentynki w Grubym Josku potrwają od 11 do 14 lutego. W skład walentynkowego menu wchodzi krem z pieczonego selera, pierś z kaczki, faszerowane papryczki oraz deser. Koszt kolacji to 149 zł za osobę.

HOŻA Argentine Steakhouse – na walentynkowe obchody restauracja zaprasza od 12 do 20 lutego na specjalne trzydaniowe menu. Szef kuchni Karol Dąbrowski przygotował empanadas z wołowiną lub provolone, polędwicę wołową lub łososia oraz sernik z białą czekoladą. W cenie zestawu jest także aperitif.

Jaskółka – żoliborska Jaskółka przygotowała kolację składającą się z 3 dań i koktajlu. Wśród dań znajdziemy 3 bruschetty, czarny makaron z roślinną wersją owoców morza oraz ciastko amaretti. Koszt zestawu dla dwojga to 195 zł.

Klonn – walentynkowe propozycje Michała Gniadka na walentynkowy weekend oraz poniedziałek 14.02 to ostrygi, sola, beef wellington oraz tagliatelle z krabem. Przy wcześniejszej rezerwacji, goście otrzymają aperitif na start.

Kuchnia Żoliborz – specjalne menu walentynkowe obowiązywać będzie w weekend 11-12 lutego.

LAS – na specjalne menu walentynkowe restauracja zaprasza od 11 do 14 lutego. W karcie znajdziemy wegetariański tatar z papryki (34 zł), pastę z owocami morza (48 zł), pierś perliczki (59 zł) oraz eklera z malinową czekoladą (18 zł). Przygotowano także walentynkowy koktajl w cenie 30 zł.

MEZE – na świętowanie walentynek w MEZE można wybrać się od 11 do 13 lutego. Restauracja przygotowała dwa rodzaje zestawów, każdy w cenie 109 zł za osobę. W propozycjach znajdziemy między innymi carpaccio z ośmiornicy, grillowanego steka z miecznika czy wieprzową polędwiczkę z bakłażanem i fetą. W cenie mamy także kieliszek prosecco.

Nova Karafka – w dniach 11-14 lutego na gości czekają 3 rodzaje zestawów w cenach od 100 do 200 zł. W skład każdego z zestawów wchodzi wybrana przystawka, dwa dania główne oraz – w zależności od wybranego zestawu – prosecco (na kieliszki bądź karafki) i tiramisu.

OCHO przygotowało kolację walentynkową (w formie menu degustacyjnego) Smaki Afrodyzjaki, którą przygotują Wit Szychowski (Pan Tasak) i Mateusz Stasikowski. Menu można zamówić w wersji z parowaniem nalewek (250 zł/osoba) lub bez (180 zł/osoba).

Pańska 85 – menu walentynkowe (w formie degustacyjnej) dostępne jest w dwóch wersjach: z kaczką po pekińsku lub z dwoma daniami głównymi do wyboru. W skład zestawu wchodzą także przystawki (2 do wyboru) oraz deser. Menu walentynkowe dostępne jest tylko 14.02.

Papino Makaron i Wino – menu walentynkowe w Papino to specjalna wkładka z daniami, przygotowanymi na 14.02. Wśród propozycji znajdziemy takie, jak carpaccio z ośmiornicy (39 zł), czarne ravioli nadziewane owocami morza (48 zł), pastę z krewetkami i ndują (44 zł) czy – na deser – bezę z truskawkami (19 zł).

PAPU – walentynki potrwają tu od 12 do 14 lutego. Czterodaniowy zestaw to koszt 150 zł od osoby, a znajdziemy w nim takie propozycje jak tatar z gravlaxa, bulion z kaczki, stek z kałamarnicy lub cielęcina w sezamie oraz tiramisu.

Pierogi & More – 14.02  o godz.18:00 zapraszają na warsztat włoskiego makaronu Amore Mio. Podczas warsztatu nauczycie się wyrabiać ciasto, zaprzyjaźnicie z maszynką do makaronu, zrobicie kilka kształtów kolorowego makaronu. Warsztat kończy się kolacją. W menu czerwone tortellini z musem z pieczonej dyni hokkaido i ricottą w kształcie serca. Cena: 100 zł od osoby. Można przynieść własne wino.

Prosciutteria Poznańska – 14.02 obowiązywać będzie specjalny zestaw w cenie 179 zł za osobę. Na walentynkową kolację zjemy m.in. tatar, polik wołowy z polentą czy ciasto migdałowe z jogurtem i pomarańczami.

Raj w Niebie – walentynkowy weekend 11-13 lutego w Raju w Niebie można spędzić przy specjalnej karcie dań, w cenie 220 zł za dwie osoby. W menu znajdziemy carpaccio wołowe, pieczone marchewki z sosem gochugaru, marynowanego łososia, stek z pieczonej dyni a na deser kieliszek prosecco oraz kokosową panna cottę.

Rausz na Wilczej – Walentynkowe obchody potrwają tutaj od 11 do 12 lutego. Na gości czekać będą niespodzianki, w tym specjalne menu autorstwa Piotra Najsztuba – grzanka z kozim serem z carpaccio z buraka oraz marynowane w winie i jogurcie kotleciki jagnięce.

ROXX – restauracja przygotowała specjalne menu, dostępne tylko 14.02. Za menu dla dwóch osób zapłacimy 349 zł, a dania, których będzie można skosztować podczas kolacji to między innymi polędwica z dorsza, stek z polędwicy z sosem berneńskim, plastry cielęciny z tuńczykowym musem i inne. Oprócz kolacji, na gości czekać będzie także występ wokalistki.

Różana – Walentynki w Różanej będą trwały od 12 do 14 lutego. Z tej okazji przygotowano specjalne dania, takie jak rosół z bażanta, stek z tuńczyka, pierś z perliczki, tatar z cielęciny i inne (32-95 zł).

The Eatery – specjalne menu degustacyjne dostępne jest od piątku 11.02 do poniedziałku 14.02. Znajdziemy w nim zarówno pozycje mięsne (tatar z łososia, pierś z kaczki) oraz wegetariańskie (tatar z buraka, pieczony seler) oraz amuse, krem z pieczonej papryki oraz deser. Za jedną osobę zapłacimy 195 zł.

SHOKU – w walentynkowej ofercie restauracji znajdziemy tak zwany SHOKU BOX. Jego zawartość to między innymi chrupiące i grillowane krewetki, grillowany stek z kalmara czy sałatka z mango i sosem tamaryndowym. Cena SHOKU BOXA to 169 zł, a restauracja świętuje walentynki od 12 do 14 lutego.

SM Baraban – walentynkowe obchody potrwają tu od 12 do 14 lutego. Restauracja przygotowała po 2 propozycje przystawek (carpaccio wołowe lub carpaccio z cukinii) i dań głównych (stek z polędwicy wołowej lub pieczony łosoś) oraz deser (fondant czekoladowy). Na gości czeka także welcome drink.

Soul Kitchen – na gości, oprócz dań, czeka także muzyka na żywo. Koszt specjalnego zestawu to 229 zł za osobę. Szef kuchni przygotował między innymi carpaccio z kaczki, stek z plędwicy wołowej, tatar z pieczonych pomidorów, czy consomme z bażanta.

STIXX Bar&Grill – na gości czeka specjalne walentynkowe menu w cenie 499 zł dla dwóch osób i aperitif na start oraz muzyka. W karcie znajdziemy 2 przystawki do wyboru (tatar z małż lub nigiri z polędwicą wołową), 2 dania główne do wyboru (dorsz atlantycki lub polędwica wołowa), zupa tom kha gai z krewetkami oraz selekcję deserów.

Suwak 7 – walentynkową kartę opracował szef kuchni, Dawid Zagrzywiec. Do wyboru jest opcja mięsna i wegetariańska. Rezerwacji można dokonywać do 10 lutego, a na walentynkową kolację będzie można się wybrać między 12, a 14 lutego.

Sypka Mąka i Masło – koszt walentynkowej kolacji to 129 zł od osoby. Do wyboru są 2 przystawki (carpaccio wołowe bądź buraczana róża na grzance), 2 dania główne (polędwica wołowa bądź sakiewka z pieczoną marchwią i kozim serem) oraz 2 desery do wyboru (czekoladowiec bądź pieczony banan). Na gości czekać będzie także welcome drink. Walentynki w Sypkiej Mące i Masło potrwają od 12 do 14 lutego.

Szklarnia – walentynkowe menu obowiązuje 14 lutego. Do wyboru jest zestaw wegański lub wegetariański w cenie 89 zł za osobę. Wśród dań znajdziemy marynowane tofu, stek z bakłażana czy kreplach, a na deser brownie lub tofurnik. W skład menu wchodzi także drink, który można wymienić na drink bezalkoholowy.

Tapas Gastrobar – właściciele przygotowali specjalny zestaw walentynkowy IBIZA w cenie 100 zł. Do zestawu w prezencie goście otrzymają dwie lampki hiszpańskiej Cavy. Zestaw obowiązuje od 11 do 14 lutego.

The Cool Cat – walentynkowe menu obowiązuje od 11 do 14 lutego. Z tej okazji przygotowano specjalnego, różowego burgera oraz różowy szprycer na bazie wiśniówki i prosecco. Istnieje także opcja na wynos w postaci produktów z Cool Deli (bulgogi DYI oraz banoffee).

The Cool Cat TR – szef kuchni Jakub Kaftański przygotował specjalne walentynkowe menu. Wśród propozycji znajdziemy grillowanego i wędzonego arbuza, marynowane plastry wołowiny, tempurę z boczniaków, pieczoną rzymską salatkę i wegańskie lody bao. Walentynki potrwają od 11 do 14 lutego. Istnieje także opcja na wynos w postaci produktów z Cool Deli (bulgogi DYI oraz banoffee).

U Lanciego – walentynkowe menu to koszt 250 zł za dwie osoby. W specjalnym zestawie znajdziemy przystawki i dania główne do wyboru, zupę oraz deser – tatar wołowy, krem z pieczonej papryki i pomidora, dorada z warzywami czy tiramisu. U Lanciego – na walentynkową kolację – zaprasza od 12 do 14 lutego.

Warmut przygotował całotygodniowe obchody Walentynek i zaprasza już od 10 lutego do 17 lutego na specjalne menu dla dwojga z butelką Prosecco gratis. Cena kolacji to 280 zł za dwie osoby.

Woda Ognista – na gości czekają 2 rodzaje zestawów: mięsny oraz wegetariański (każdy składa się z 3 potraw). Zestaw można sparować z propozycjami koktajli do każdego z dań. Cena zestawu z koktajlami to 200 zł za osobę, natomiast bez to kwota 130 zł za osobę. Propozycje dań to między innymi tatar z tuńczyka lub buraka, polędwica wołowa i stek z kalafiora.

Villa Foksal – w ramach walentynkowe kolacji 14.02 do wyboru są dwa zestawy degustacyjne: złożone z 5 dań w cenie 195 zł za osobę lub z 7 dań w cenie 235 zł za osobę. Proponowane dania to między innymi polędwica cielęca, kulbin czy bisque.

Zachodni Brzeg – restauracja zaprasza na kolację 14 lutego. Na gości czekać będzie menu mięsne oraz wegetariańskie. Cena zestawu to 160 zł za osobę, a w jego skład wchodzą takie potrawy jak curry z kalafiora, krewetki aglio olio, carpaccio z polędwicy wołowej lub pieczonej papryki.

Źródło – walentynkowa kolacja w Źródle odbywa się pod nazwą „Źródlany Walenty”. W cenie 199 zł za osobę zjemy między innymi żebro wołowe z polentą, pasztetową z agrestem i foie gras czy jabłko z mlecznym musem i gałką muszkatołową. Rezerwacje przyjmowane są do 10 lutego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *