Najgorętsze otwarcia tego lata

Foodie F 4 września 2018

Niepostrzeżenie rozpoczął się wrzesień. Dla restauracyjnych newsów to znakomita wiadomość. Zawsze jesienią sporo się dzieje w nowych otwarciach. Zanim jednak o nich, podsumujmy największe hity tego lata. Przy czym skakały nam statystyki? Co klikaliście i lajkowaliście najchętniej?

5 najgorętszych otwarć tego lata  

Bistro Eden – otwarte przez ekipę Magazynu USTA wegańskie bistro Eden na Saskiej Kępie przyciąga fanów roślinnej kuchni Michała Gniłki. Piękny ogród, szklarnia i ciekawe koktajle dodają tylko powodów, by odwiedzić Dom Funkcjonalny przy Jakubowskiej.

LAS – jak zrobić ze smutnej świetlicy przy słynnym adresie Solec 44 zielone, bardzo leśne miejsce pokazali nam twórcy Lokalnej Atrakcji Stolicy, czyli LASu. Polska kuchnia Anny Klajmon, piękny taras, a także atrakcyjny kącik dla dzieci poszerza grono gości restauracji.

Prosciutteria – hit ostatniego tygodnia. Wszystko włoskie i na dodatek znakomitej jakości. I wszystko „do dzielenia się”. Choć do wszystkim się wydawało, że w temacie deski serów i wędlin powiedziano już wszystko, Prosciutteria udowadnia jak wiele jeszcze przed nami. Niesamowite opowieści szalonego właściciela w gratisie.

Warmut – pierwsza polska wermuteria czy też wermut bar. Na początek osiem rodzajów wermutów i ponad dwadzieścia koktajli na jego bazie. A w gratisie niezwykłe wnętrze z odwróconą makietą Warszawy na suficie i schodami zakończonymi ścianą z napisem „ciąg dalszy nastąpi”.

Wozownia Bar – kto by się spodziewał, że na tyłach Pl. Trzech Krzyży mieści się 200-letnia wozownia? Twórcy „starych Koszyków” (czyli tych sprzed remontu) nie tylko przywrócili to miejsce do życia, ale i otworzyli tu bar daniami z grilla i koktajlami. A jesienią mają nawet być śniadania!

Odwiedziliście już wszystkie powyższe miejsca? Czy może macie swoje własne wakacyjne hity?