Foodie Week: Przyjemność, Va Bene i Makrell

Foodie F 3 czerwca 2019

NOWE MIEJSCA: Przy Marszałkowskiej od maja działa Przyjemność – restauracja specjalizująca się w pizzy i szprycerach. Va Bene to „mały Rzym w Warszawie” – czyli małe włoskie miejsce przy Tamce. Wraz ze zmianą pogody na słoneczną, powoli ożywa też Wisła – Barka Wynurzenie ma nowe miejsce z kuchnią nordycką – Makrell. Z kolei w Białołęce powstała nowa rodzinna restauracja o nazwie inspirowanej imionami dzieci właścicieli. Dzieci mają na imię Natalia i Tymon, a restauracja nazywa się Natka i Tymianek.

NOWE MENU: Na swoje pierwsze urodziny restauracja Challenge’32 warszawskiego Hotelu Renaissance Warsaw Airport zaprasza na nowe menu szefa kuchni Andrzeja Bryka. To kuchnia polska w nowej, autorskiej odsłonie. W nowym menu znajdziemy m.in. krem z raków z koprem włoskim i kawiorem.

NOWA KSIĄŻKA: Z nowości warto też sięgnąć po nową książkę Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek pt. Deserownik z przepisami i felietonami.  

WYDARZENIA: Już pod koniec czerwca w Warszawie odbędzie się pierwszy FILMS for FOOD Festival – czyli festiwal kina kulinarnego z licznymi projekcjami, degustacjami, dyskusjami i kolacjami tematycznymi w restauracjach w całej Warszawie.

PISZE SIĘ NA BLOGACH:

Madame Edith dzieliła się wrażeniami z kolorowego nowego miejsca na Nowym Świecie Daddy Cool. Szczególnie spodobały jej się kolorowe lemoniady.

Głodna opisywała i sprawdzała wiosenną kartę koktajli w Cosmo Barze.

Kulinarnie Niepoważni wybrali swoje ulubione azjatyckie restauracje w Warszawie

Wariacje Restauracje wybrała się do Restauracji Zielnik która zrobiła na niej pozytywne wrażenie.

Na Ostrzu Języka relacjonowała Gocławski Festiwal StreetFoodu